Beemster van 't mes

De kaasmakerij van Beemster van ’t Mes (CONO Kaasmakers) heeft haar ambitie uitgesproken om in 2030 klimaatpositief te zijn. Dat klinkt als (toekomst)muziek in onze oren!

De kaasmakerij maakt zich inmiddels al 20 jaar hard voor de toekomst met het intensieve duurzaamheidsprogramma Caring Dairy. De kaasmakerij was in 2002 de eerste kaasmakerij met een premie voor weidegang en met de introductie van het duurzaamheidsprogramma Caring Dairy ging de coöperatie* nog een stap verder. Met dit programma helpt CONO de boeren hun stal en weilanden te verduurzamen. Een mooi voorbeeld is het aanleggen van bloemstroken door heel de Beemsterpolder. Wilde bijen spelen als bestuivers een belangrijke rol op het gebied van voedselvoorziening, biodiversiteit, en een gezond milieu. Het Beemster Bijenlint start bij de kaasmakerij en baant zijn weg langs de weilanden van de melkveehouders.
 

Vanaf 2020 mag de kaasmakerij zich klimaatneutraal noemen. Een prachtige stap! Maar zeker niet het eindstation. Verduurzaming is niet ‘klaar’ na 20 jaar. Waar Europa nieuwe doelstellingen opstelt rondom Duurzaamheid (denk aan CO2 reductie), ontwikkelt ook CONO verder en stelt haar doelen bij. Eén daarvan is om klimaatpositief te zijn in 2030. Klimaatpositief? Ja zeker, dat gaat nog een stukje verder dan klimaatneutraal. Het betekent namelijk dat je ook CO2 uit de lucht haalt door bijvoorbeeld bomen te laten planten of CO2 in de bodem vast te leggen.


Hoe word je klimaatpositief?
Dat is niet zo eenvoudig en daarom gaat de kaasmakerij het in stappen doen. Het verduurzamen doen ze samen met de boeren zelf aan de hand van het duurzaamheidsprogramma Caring Dairy. Daarna gaat de kaasmakerij verder met het verduurzamen van onder andere het transport, de kaasmakerij en de verpakkingen. Tijdens het verduurzamen stellen ze de blije koeien, blije boeren en blije aarde centraal. Dus de koeien blijven buiten grazen en samen met de boeren geeft de kaasmakerij verdere invulling aan dit mooie doel.  

Wat kan ik zelf eraan doen?
Wist je dat je als consument ook je steentje bij kan dragen om Nederland een handje te helpen met het klimaatpositief worden? Door je tuin niet vol te leggen met tegels, maar met mooie bloemen, struikgewas en bomen help je de natuur. Op deze manier kan het regenwater beter zijn wegvinden naar de bodem en komen er meer vogels en insecten in de tuin.

Oudere berichten
Nieuwe, duurzame stal

CONO melkveehouders bouwen nieuwe, duurzame stal; vriendelijk voor dier, milieu en omgeving.

Bekijk bericht
De Duurzaamste kaasmakerij ter wereld

Grietsje Hoekstra (Manager Duurzaamheid van CONO kaasmakers, de kaasmakers van Beemster van 't mes) vertelt over de duurzaamste kaasmakerij ter wereld.

Bekijk bericht
Weidegang, meer dan alleen de koeien naar buiten.

Grietsje Hoekstra (Manager Duurzaamheid van CONO kaasmakers, de kaasmakers van Beemster van 't mes) vertelt over weidegang.

Bekijk bericht